Πρόγραμμα επιχειρηματικότητας για ηλικίες 30 έως 55 ετών - Βουζουνεράκης Γιώργος & Συνεργάτες

«Πρόγραμμα νέας επιχειρηματικότητας για 1.900 ωφελούμενους ηλικίας 30 έως 55 ετών, με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία»

 

1. Ταυτότητα της δράσης
Αντικείμενο της δράσης είναι η προώθηση στην απασχόληση ανέργων μέσω της ενίσχυσης τους για τη δημιουργία 1.900 νέων επιχειρήσεων που έχουν δημιουργήσει πρώην άνεργοι ηλικίας 30-55 ετών από 1/1/2022 έως και 16/10/2023. Έμφαση θα δοθεί στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ψηφιακή οικονομία.

2. Δικαιούχοι - Όροι και προϋποθέσεις συμμετοχής
Οι δυνητικά δικαιούχοι κατά την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης χρηματοδότησης  στη δράση, πρέπει σωρευτικά να εκπληρώνουν τις κάτωθι προϋποθέσεις:
α. Να είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στο μητρώο της Δ.ΥΠ.Α., ηλικίας 30 έως 55 ετών (να έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος ηλικίας και να διανύουν το 56ο) έως την ημερομηνία έναρξής τους στη ΔΟΥ.
β. Να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία εξατομικευμένης προσέγγισης και να έχουν συμφωνήσει σε ατομικό σχέδιο δράσης 
γ. Να έχουν προβεί σε έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ μετά την 01/01/2022 και υποχρεωτικά έως και 16/10/2023 (ημερομηνία δημοσίευσης Υπουργικής Απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως).
δ. Να είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους της ΕΕ ή ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και εργασίας στη χώρα μας ή πολίτες τρίτων χωρών που έχουν άδεια διαμονής σε ισχύ τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το πρόγραμμα.
ε. Οι άντρες υποψήφιοι να έχουν εκπληρώσει ή νόμιμα απαλλαγεί από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. 
στ. Να λειτουργούν τις επιχειρήσεις τους νόμιμα εντός της ελληνικής επικράτειας.
ζ. Οι δυνητικά δικαιούχοι εντάσσονται στη δράση είτε ως ατομικοί επιχειρηματίες, είτε ως μέλη νομικών οντοτήτων, με μία από τις ακόλουθες νομικές μορφές:

  • Ομόρρυθμη Εταιρεία (ΟΕ)
  • Ομόρρυθμοι Εταίροι των Ετερόρρυθμων Εταιρειών (ΕΕ)
  • Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ)
  • Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ)
  • Συνεταιρισμός εργαζομένων του άρθρου 24 του Κεφαλαίου Ε’ του ν. 4430/2016 (Α’ 32).


3. ∆ιάρκεια - ποσό ενίσχυσης
Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε δώδεκα (12) μήνες. Το χρονικό διάστημα επιχορήγησης των 12 μηνών ισχύει από την ημερομηνία έναρξης δραστηριότητας της επιχείρησης στη ΔΟΥ, εφόσον κατά την ημερομηνία αυτή πληρούνταν οι όροι και προϋποθέσεις επιλεξιμότητας για υπαγωγή στη δράση. Για τις επιχειρήσεις που θεμελίωσαν τους όρους και τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας (εκτός της ανεργίας και της ηλικίας) για υπαγωγή στη δράση μετά την έναρξη εργασιών τους στη ΔΟΥ και οπωσδήποτε πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης, το χρονικό διάστημα της επιχορήγησης των 12 μηνών ξεκινάει από την ημερομηνία θεμελίωσης του συνόλου των όρων και προϋποθέσεων της δράσης.

Το κατ’ αποκοπή ποσό ενίσχυσης των νέων επιχειρήσεων/ωφελούμενων της Δράσης ανέρχεται σε 14.800€ και καταβάλλεται σε τρεις δόσεις ως εξής:
- 1η δόση ύψους 4.000 ευρώ, μετά την έκδοση της Απόφασης Έγκρισης Χρηματοδότησης της πρότασης.
- 2η δόση ύψους 5.400 ευρώ, μετά τη λήξη του α’ εξάμηνου από την έναρξη της επιχείρησης ή την ημερομηνία θεμελίωσης του συνόλου των όρων και προϋποθέσεων επιλεξιμότητας για υπαγωγή στο πρόγραμμα κατόπιν επαλήθευσης της λειτουργίας για χρονικό διάστημα 6 μηνών.
- 3η δόση ύψους 5.400 ευρώ, μετά τη λήξη του β’ εξάμηνου από την έναρξη της επιχείρησης ή την ημερομηνία θεμελίωσης του συνόλου των όρων και προϋποθέσεων επιλεξιμότητας για υπαγωγή στο πρόγραμμα, κατόπιν επαλήθευσης της λειτουργίας για χρονικό διάστημα 6 μηνών.

Η  προθεσμία  υποβολής  αιτήσεων  λήγει  την  Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023