Μεταφορικό Ισοδύναμο - Βουζουνεράκης Γιώργος & Συνεργάτες

Ταυτότητα της δράσης
Η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου επιχειρεί να εναρμονίσει το υψηλό κόστος μετακίνησης εμπορευμάτων, από και προς τα νησιά, σε σχέση με το κόστος των χερσαίων μετακινήσεων. Σκοπός είναι η εξασφάλιση της ίσης μεταχείρισης προς τις νησιωτικές επιχειρήσεις αναφορικά με το μεταφορικό κόστος που καλούνται να πληρώσουν για τις μεταφορές τους το οποίο θα πρέπει να είναι ανάλογο με το τίμημα που καταβάλουν αντίστοιχου μεγέθους επιχειρήσεις της ηπειρωτικής χώρας.

Δικαιούχοι – όροι και προϋποθέσεις συμμετοχής
Στο πλαίσιο της παρούσας Δράσης ενισχύονται επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στους τομείς του Εμπορίου, της Μεταποίησης, των Καταλυμάτων και Εστίασης καθώς και των Ανακυκλώσιμων Υλικών. Οι επιχειρήσεις πριν την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης συμμετοχής στη Δράση πρέπει να πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Να διαθέτουν τουλάχιστον έναν κύριο ή δευτερεύοντα από τους επιλέξιμους Κωδικούς Αριθμούς δραστηριότητας (ΚΑΔ) για τον οποίο εμφανίζουν ενεργή δραστηριότητα (δείτε τους επιλέξιμους ΚΑΔ εδώ)
  • Να λειτουργούν αποκλειστικά με μία από τις ακόλουθες μορφές επιχειρήσεων εταιρικού/εμπορικού χαρακτήρα (Ανώνυμη Εταιρία, Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης, Ομόρρυθμη Εταιρία ή Ετερόρρυθμη Εταιρία, Ι.Κ.Ε., Ατομική Επιχείρηση, Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση του Ν. 4430/2016 ως ισχύει, Συνεταιρισμός, Αγροτικοί συνεταιρισμοί και οι ενώσεις αυτών) και να τηρούν ή να δεσμευτούν ότι θα τηρήσουν, εφόσον εγκριθούν, απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία του ν. 4308/2014 (ΦΕΚ Α’ 251)
  • Να είναι εγγεγραμμένες σε νησιωτικό επιμελητήριο ή σε περίπτωση που αυτό δεν υφίσταται, σε επιμελητήριο που καλύπτει τη νησιωτική τους έδρα. Στην περίπτωση των Αγροτικών Συνεταιρισμών και των ενώσεων αυτών, αρκεί η εγγραφή τους στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων συλλογικών φορέων (Ε.Μ.Α.Σ.), ενώ στην περίπτωση των επαγγελματιών αγροτών, αρκεί η εγγραφή τους στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Α.Ε.)

Επιλέξιμες δαπάνες – Διάρκεια Υλοποίησης
Επιλέξιμη δαπάνη είναι το κόστος της θαλάσσιας μεταφοράς εμπορευμάτων από και προς τα νησιά, το οποίο τεκμηριώνεται με τα κάτωθι παραστατικά:

  • Φορτωτική, τιμολόγιο – δελτίο αποστολής
  • Συγκεντρωτική καρτέλα μεταφοράς εμπορευμάτων
  • Ναύλος ιδιόκτητου επαγγελματικού Φορτηγού οχήματος Ιδιωτικής Χρήσης (Φ.Ι.Χ.) που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά εμπορευμάτων της επιχείρησης.

Η διάρκεια επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται με αναδρομική ισχύ από 01/01/2023 έως και 31/12/2023, σύμφωνα με την ημερομηνία έκδοσης των παραστατικών τιμολόγησης.
Σε κάθε περίπτωση το ποσό του Α.ΝΗ.ΚΟ. για κάθε παραστατικό δαπάνης δε δύναται να υπερβαίνει το 60% της καθαρής αξίας του κόστους μεταφοράς.
Ο δικαιούχος δύναται να υποβάλει έως δύο αιτήσεις χρηματοδότησης για τις δαπάνες του έτους 2023 με την 1η φάση χρηματοδότησης να αφορά την περίοδο 01/01/2023 έως 30/06/2023 και τη 2η φάση χρηματοδότησης την περίοδο 01/07/2023 έως 31/12/2023.